-

עולם הדבש
 
דבש הוא מוצר המיוצר על ידי דבורי הדבש מצוף פרחים.
למעשה, הדבש הוא המוצר היחיד (מלבד מים) שמגיע למטבח ממש כמו שהוא – פראי וטהור היישר מן הדבורה.
 
דבש הינו תוצר מופלא של הטבע, האוצר בתוכו חוויה טבעית, טעימה ובריאה.
הוא ממוצרי המזון הקדומים הידועים לאדם והינו ממתיק טבעי. כבר לפני אלפי שנים הדבש ריגש והפליא את האדם, אשר פיתח ושכלל את השיטות לרדייתו מכוורות הדבורים.
כבר לפני ארבעת אלפים שנים שימש הדבש כמנחה מיוחדת לאלים בתרבויות העתיקות של אשור, שומר ובבל, ושימש כמזון עילי להמתקה ותיבול מזון ומשקאות
הדבש מהווה ממתיק מועדף וטבעי מבחינת ערכיו התזונתיים הייחודיים: כ- 80% מכלל הפחמימות בדבש, הנם סוכרים בצורתם הפשוטה ביותר, הנספגים בצורה יעילה ומהירה בגוף ומספקים אנרגיה זמינה.

אז איך נוצר הדבש?
 
כדי לייצר את הדבש הנפלא, צריכה כל דבורה לצאת לאינספור מסעות בין הפרחים והצמחים השונים, אבל העבודה מתחילה עוד לפני המסע.
הכול מתחיל כשהדבורים בכוורת בונות את החלות- תאים תאים שבתוכם יישמר הדבש.
21 ימים אחרי סיום בניית החלה, יכולה הדבורה לצאת ולחפש צוף מפרחי הדרים, פרחי בר, פרחי איקליפטוס, אבוקדו ועוד.
 
איסוף הצוף מתבצע על ידי הדבורים מדי יום בתקופת הפריחה. איסוף הצוף מבוצע על ידי הדבורה העמלה בלבד העפה ברדיוס של עד 5 ק"מ מהכוורת. הדבורה יונקת את הצוף באמצעות חדק ארוך לתוך תא מיוחד בגופה הקרוי "קיבת הדבש".

אז מה קורה בדרך מהפרח ועד הצנצנת?
כבר במעופה מהפרחים לכוורת, מוסיפה הדבורה לצוף נוזל המופרש מבלוטות המצויות בקדמת הפה שלה המכיל בעיקר אנזימים מפרקי סוכרים: אינוורטאז, דיאסטאז וגלוקוז אוקסידאז. 
תהליך זה מתחיל את עיבוד הצוף אל דבש.
בהגיעה לכוורת מפרישה הדבורה את אגל הצוף לאחד התאים בחלת הדבש, העשויים משעווה שהדבורים מייצרות בעצמן (= דונג) , לשם עיבוד מאוחר יותר
בשעות הלילה מנפנפות הדבורים בכנפיהן על הצוף ומאדות מתוכו את המים עד הבשלת הדבש.
דבש מכיל בממוצע בין 17% ל-20% מים בעוד שבצוף המובא לכוורת ריכוז המים הוא בין 60% ל-90%
כשהדבש מוכן והתא מלא, חותמות הדבורים את פתח התא בדונג. מטרת חתימת התא היא למנוע את קלקול הדבש הנוטה לספוח מים בהיותו חומר היגרוסקופי. הדבש נשמר גם בשל מי החמצן ((H2O2 שנוצרים בדבש כתוצאה מפעולת האנזים גלוקוז אוקסידאז. מי החמצן, שהם חומר משמר בשל פעילותם האנטי בקטריאלית, נהרסים באוויר וחתימת התא בשעווה מונעת זאת. בתנאים אלה יכול הדבש להישמר זמן רב.
 


תכונות הדבש

כל דבש הוא שונה בהתאם לסוג הפרח ממנו ניזונה דבורת הדבש:

צבע – צבעו של הדבש משתנה בין סוגי הדבש השונים מחסר צבע לחלוטין (שקוף) דרך צהוב וחום עד לכמעט שחור. מקור הצבע בשמנים אתריים ובחומרים אחרים המתווספים לצוף וכך מגיעים אל הדבש שבכוורת.

התגבשות  דבש הוא תמיסה רוויה מאוד של סוכר והגלוקוז שבדבש נוטה להתגבש. זוהי תכונה טבעית והיא מתרחשת בתוך כמה חודשים מייצורו בעיקר כאשר הטמפרטורות יורדות. קצב ההתגבשות שונה בין סוגי הדבש השונים. ניתן להחזיר את הדבש למצב נוזלי ע"י חימום, אך החימום פוגע בכמה מהרכיבים. צבע הדבש לאחר חימום יהיה בהיר יותר מהצבע המקורי.

ריח, טעם וארומה – הריח, הטעם והארומה של הדבש הן תכונות חשובות המייחדות את המוצר. לדבש טרי יש ריח וארומה חזקים מאוד. מרכיבי הריח והארומה הם חומרים נדיפים המשתנים לפי מקור הדבש.
 
מרקם הדבש  מרקם הדבש משתנה בהתאם למקורו, למשך הזמן והתנאים של אחסונו. הדבש יכול להיות נוזל, צמיג עד מגובש בדרגות התגבשות עדינה (קרם דבש) עד להתגבשות גסה. התגבשות הדבש בשום מקרה אינה סימן לזיוף או קלקול אלא להפך.
 
אורך חיים – כל עוד ריכוז המים בדבש נמוך מ-18%, הדבש יכול להישמר לתקופה ארוכה מאד. ריכוז מים גבוה יותר מאפשר לשמרים שבדבש תהליך תסיסה הגורם לקלקול הדבש.
 
חומר אנטימיקרוביאלי – לדבש יש יכולת לקטול או לעצור את גידולם של חיידקים, פטריות ונגיפים.
 
תכונות מרפאות  נוסף על התכונות האנטיביוטיות, יש לדבש יכולת לספוח מים ועל כן משתמשים בו כמרפא טבעי להגלדת פצעים וכוויות ולהתחדשות  תאים מהירה. דבש משמש גם "תרופת סבתא" לבעיות בריאות רבות.
 
תכשיר קוסמטי  יש עדויות שכבר בימי מצרים העתיקה השתמשו בדבש כתכשיר קוסמטי, בגלל סגולותיו הרבות ויכולתו לרפא את העור ולהעניק לו מראה חלק ובריא.
 
 

סגולותיו של הדבש

הדבש מקבל את הסגולות התזונתיות והרפואיות של הצמחים שמהם הוא נוצר, דבר המעלה את ערכו כמוצר מרפא. לכל דבש תכונות ייחודיות משלו, בהתאם לצמחים שמהם נלקח הצוף. הרכבו הכימי משתנה ותלוי גם בסוג הקרקע, במזג האוויר ובמיקומו.  בין תכונותיו: 

פעילות אנטיבקטריאלית - בשל הריכוז האוסמוטי הגבוה, דרגת חומציות נמוכה ((PH , ייצור מי-חמצן ותכולת פרוטאינים נמוכה (חסר בחנקן זמין להתפתחות החיידקים) הדבש מעכב באופן פעיל התפתחות חיידקים ובקטריות.
 
הדבש כנוגד חמצון - הדבש מכיל מגוון של נוגדי חימצון (אנטי-אוקסידנטים) הפועלים ללכידת רדיקלים חופשיים. מגוון האנטי-אוקסידנטים המצויים בדבש, מקביל לזה שבתפוחי-עץ, בננות, תפוזים ותות-שדה. 
 
דבש וסידן - ניסויים ומחקרים ראשוניים בשנים האחרונות מאששים את הטענה כי צריכה יומית של דבש הביאה לעליה בקצב ספיגת הסידן לעצמות. חלב ודבש – טעים וגם בריא.
 
דבש וספורט - מחקרים שונים הראו כי אכילת דבש לפני ו/או במהלך אימון גופני, מעלה את כושר הסבילות, מפחיתה עייפות, מיטיבה את זמינות הפחמימות בזמן האימון ואת שחזור מאגר הפחמימות בשרירים. הדבש מוכר ומומלץ לספורטאים על ידי איגוד האתלטיקה של המכללות בארה"ב. 
 
דבש ופרו-ביוטיקה - מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן, ארה"ב, בהשפעת המתקת יוגורט בדבש העלה כי דבש עודד גידול, חיוניות ופעילות של זני ביפידובקטריה מסחריים המוספים למוצרי-חלב מוחמץ.
 נמצא אפקט סינרגיסטי חיובי בין מרכיבים שונים של הדבש. 

הדבש וריפוי העור - פעילות ריפוי של פצעים וכוויות בזכות תכונת ההיגרוסקופיות (ספיחת המים) של הדבש המעודדת חידוש רקמות ותאים, בזכות תכונתו ליצירת סביבה חומצית המונעת התפתחות חיידקים ופעילותו האנטימיקרוביאלית
 


דבש ובריאות

דבש - הפתרון הטבעי לזיהומים ודלקות גרון. אחד המחקרים המרתקים בשנים האחרונות בחן את יעילות הדבש בטיפול בזיהומי גרון אל מול סירופים לשיעול הנפוצים בארצות הברית. ממצאי המחקר העלו כי הדבש יעיל יותר מסירופ לשיעול בטיפול בזיהומי הגרון וללא תופעות הלוואי המשויכות לתרופות השונות. 
 
 מריחת דבש טהור ובלתי מהול על פצעים, כיבים וכוויות מסייעת במניעת התרבות מיקרואורגניזמים מזיקים וגורמת להשמדת חיידקים ופטריות בפגעי העור, ללא צורך בתוספת תכשירים אנטיביוטיים.
 
 הדבש מסייע לריפוי פצעים בפה ולמניעת דלקות חניכיים, בין היתר עקב נוכחות האנזים גלוקוז אוקסידאז, המשתתף בתהליך יצירת מי חמצן אשר מונעים התרבות חיידקים בפה ובחניכיים.

 דבש טוב ללב. לאנשים הסובלים מבעיות לב מומלץ לצרוך דבש בכל יום (בליווי מים). - עקב שיפור רמת נוגדי החמצון (אנטי אוקסידנטים) בדם.

 גם בריפוי מערכת העיכול יש לדבש ערך גבוה. בשל הרכבו המיוחד, תכולת סוכרים גבוהה ורמה גבוהה של נוגדי חמצון, מסייע הדבש במצב של כיב קיבה (אולקוס) לשיקום השכבה הרירית העשויה מגליקופרוטאין (חלבון וסוכר) אשר מצפה את הקיבה.



 

ASTUDIO   |   עיצוב אתרים וממשק משתמש